Село Мугла се намира само на 195 км от Стара

...
 Село Мугла се намира само на 195 км от Стара
Коментари Харесай

Село Мугла - блаженство, спокойствие и красота

 Село Мугла се намира единствено на 195 км от Стара Загора в красивата Родопа планина, единствено на към 5 км от границата с Гърция. На 25 км е от град Смолян и на 36 км от Девин, наоколо до връх Голям Перелик – землището на Смолян, връх Мурсалица, землището на Настан и обезлюденото село Чамла.

 От 1990 година съществуващият път – Мугла-Тешел-Девин е пресечен заради проваляне на бетоновия мост Мугла-Тешел, който е с дължина към 25 метра. Този път е зарязан и се употребява отчасти за горска активност и туристически преходи към селата Тешел, Гьоврен, Триград, Кестен, Водни пад, Кожари, Буйново, Ягодина и Доспат. Сезонно е пристъпен, има към 10 – 12 дървени моста, някои от които са в неприятно положение или отнесени от реката. Точно под селото се намира местността „ Михрапа “, тогавашно свещеното място за мюсюлманите обвързвано с доста предания и митове за съжителството на другите цивилизации и митичният Орфей. В непосредственост е до предпазената околност „ Казаните “ – землище Гьоврен, местността „ Чаирите “ – Триград, съвсем обезлюденото населено място наречено, „ кралство “ Чамла и заличено село Мугленски Касък.

 Има легенда, която гласи, че четирима овчари открадват моми от Смолян и ги водят на 24 км във вътрешността в планината, с цел да не могат да бъдат открити. Така се слага началото на селото – Мугла. Стари имена на селото са Могила и Муглен.

 Първите поданици на селото се заселват на това място поради чистата, приятна на усет вода. Преди години селото е разполагало с учебно заведение, в което учели над 300 възпитаници. Сега междинната възраст на жителите е над 50 години, учебното заведение пустее. Селото се назовава Мугла, тъй като доста постоянно то потъва в мъгла. Жителите на селото се славят със своята гостоприемност. Те поздравяват всеки новопостъпил и при положение, че желаете да пренощувате в селото, локалните нормално оферират дома си или най-малкото ще ви упътят към някой гостолюбив комшия.

 Населението се състои от българи, изповядващи ислям. Жителите на селото се дефинират като помаци с българско съзнание. Техният майчин език е българският, тяхната татковина е България. В село Мугла живеят едни от най-чистите българи, съхраняващи достоверните родопски обреди и песни. Тук се намира една от най-големите популации на дива коза в Родопите.

 Районът на с. Мугла е прочут измежду спелеолозите с пещерите си: Дангалешка бездна, дълга 1142м, Камбанките- 456м. и други Резерват Казаните се намира наоколо до селото. Създаден е за да се запазят причудливи форми на природата и смесени гори от ела, черен бор, бук, смърч и присъщите за тях флора и фауна. Обявен е за резерват през 1968 година

Рoдoпcĸият cиливpяĸ - сълзите на Орфей по обичаната Евридика

 В самото село се намират залежи на Силивряк (Орфеево цвете). Балкански ендемит – намира се единствено на Балканския полуостров. Расте в пукнатините на скали. Защитен тип, включен е в Червената книга на България. Силиврякът устоя доста време на суша. Ботаниците са открили, че може да преживее повече от 30 месеца изсушен в хербарий, след което при навлажняване стартира още веднъж да се развива обикновено. Растението свива цветовете си, когато е на сянка и незабавно се отваря, когато го огрее слънце. Силиврякът доста наподобява на иглика, само че цветовете му имат синкаво-бяла багра с фуниевидна форма. Тук отглеждат и фамозния с лечебните си свойства мурсалски чай.

 Всяка година през месец август селото има празник, наименуван „ Среде лято “. Той се тачи от незапомнени времена. Мугла е единственото село в Родопите, което отдава респект на Слънцето. На празника нормално се показва групата към читалището и се прави курбан за здраве и благодат на връх Михрапа. Празникът продължава 3 дни с кръшни хора под звуците на родопската каба гайда и лиричните родопски песни.

Инфо: www.zarata.info

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР